Detailní popis produktu
Čerstvé ostružiny? Za malinkou krabičku většinou zaplatíte jmění, a ještě se hned zkazí. To lyofilizovaným ostružinám nehrozí! Mrazem sušené ovoce můžete skladovat ve spíži dlouhé měsíce a po otevření bude krásně voňavé a křupavé. Sušení mrazem z ostružin odstranilo většinu vody, ale ostatní zůstalo – chuť, vůně i výrazná barva. Typickou chuť čerstvých ostružin si tak můžete užít nejen v sezóně.
Lyofilizované ostružiny toho mají s těmi čerstvými vůbec spoustu společného. Třeba většinu výživových hodnot. Tyhle červenočerné bobulky jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C. Mějte pár sáčků lyofilizovaných ostružin v záloze, až nastanou podzimní mlhy a zimní plískanice.
Jak si vychutnat lyofilizované ostružiny?
Ostružiny mají specifickou chuť, sladkokyselou až mírně trpkou, a přesně na tu se můžete těšit i u lyofilizovaných plodů. Výborně se snoubí s dalšími bobulovinami, jako jsou maliny, borůvky nebo rybíz. Mrazem sušené ostružiny se skvěle hodí do mléčných výrobků – přidejte je do jogurtu, tvarohu nebo rozmixujte s mlékem na zdravý koktejl.
Náš tip
Lyofilizované ostružiny upoutají svojí výraznou barvou, a tak vypadají naprosto famózně jako ozdoba dezertů. Zároveň s nimi snadno obarvíte krémy do dortů, limonády nebo smoothie, stačí je rozmixovat.
Lyofilizované ostružiny jsou plné vitamínů a minerálů
- Mrazem sušené ostružiny si zachovaly většinu vitamínů a minerálů jako čerstvé plody.
- Ostružiny jsou známé svým obsahem flavonoidů, které patří mezi antioxidanty.
- Ve 100 g čerstvých ostružin najdete asi čtvrtinu denní dávky vitamínu C.
- Jadérka ostružin jsou zásobárnou prospěšných éterických olejů.
- Ostružiny jsou výjimečné vysokým obsahem vlákniny.
Co je to lyofilizace?
Lyofilizace neboli sušení mrazem probíhá za velmi nízké teploty a tlaku. Tak dochází k sublimaci – voda přechází z pevného přímo do plynného skupenství. Díky tomu se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce takřka neztratí živiny, vitamíny ani minerály. Navíc si zachová přirozenou chuť, vůni i barvu, a tak je téměř k nerozeznání od čerstvého ovoce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.